Joga smeha

kontakt:

Joga smeha

centar u Beogradu

www.smeh.org.rs

oblast bavljenja:

Članovi kluba okupljaju se isključivo da bi se smejali koristeći principe i tehnike Joge smeha radi poboljšanja sopstvenog zdravlja, stvaranja dobrog raspoloženja i razvijanja pozitivnih stavova prema životu.

 

 

Joga smeha

Članovi kluba okupljaju se isključivo da bi se smejali koristeći principe i tehnike Joge smeha radi poboljšanja sopstvenog zdravlja, stvaranja dobrog raspoloženja i razvijanja pozitivnih stavova prema životu.

 

Šta je Joga smeha?

 

Joga smeha je jedan potpuno novi koncept koji je marta 1995. godine postavio indijski lekar Madan Katarija.

 

Prema ovom novom konceptu svako može da se smeje kada poželi i to bez bilo kakvog razloga, nisu mu potrebni vicevi, humor niti komedija. Smeh započinje kao vrsta vežbe u grupi i veoma brzo postaje realan i zarazan usled specifične grupne dinamike koja se bazira na vizuelnom kontaktu između članova grupe i njihovoj razigranosti i šaljivosti.

 

Vežbe predstavljaju kombinaciju vežbi disanja uzetih iz Joge i vežbi za stimulisanje smeha. Tako je nastao naziv Joga smeha.

 

Ideja Joge smeha bazirana je na naučnoj činjenici da čak i ako se smejete samo smeha radi, odnosno namerno i veštački, vaše telo ne pravi razliku u odnosu na prirodni smeh i u telu dolazi do potpuno identičnih fizioloških i biohemijskih promena. Čak i kada vaš um zna da se ne smejete zato što vam je smešno, vaše telo će doživeti potpuno iste pozitivne efekte kao i kod spontanog smeha.

 

Započet 13 marta 1995. godine sa samo 5 ljudi ovaj pokret je brzo postao popularan i za 12 godina se razvio u više od 5500 klubova smeha u 55 zemalja.

 

Joga smeha predstavlja osnovu terapije smehom koja se u mnogim zemljama uspešno primenjuje kao pomoćno terapeutsko sredstvo u suprotstavljanju mnogim bolestima uključujući i one najopakije.

 

Za koga je Joga smeha?

 

Na seanse Joge smeha dolaze oni koji žele:

 

da poprave kvalitet svog života

da poboljšaju svoje stavove prema okruženju u kojem žive

da ponovo otkriju zadovoljstva smeha i radosti

 

Seansa smeha vam pruža zadovoljstvo omogućujući vam da se u bezbednom okruženju smejete do mile volje i da profitirate u svim korisnim posledicama smeha. Ona poboljšava vaše zdravlje i stanje vašeg duha.

 

Seansa Joge smeha traje oko 60 minuta iako se u okolnostima kada nema dovoljno vremena može i skratiti. Tokom seanse učimo da se smejemo. Radionica obuhvata vežbe disanja i istezanja kao i različite tehnike koje stimulišu smeh.One dovode do prirodnog smeha a završavaju se meditacijom smeha.

 

Povezivanje sa autentičnim smehom je svakako poželjan ishod, ali to nije naš primarni cilj. Mi koristimo smeh (brze kontrakcije dijafragme) kao oblik vežbe koja nam omogućava da napunimo pluća a zatim krvotok i celo telo svežim kiseonikom, ojačamo imuni sistem i povećamo “hemiju sreće”. Jednostavnim praktikovanjem fizičkih pokreta sreće proizvodi se hemija sreće.

 

Ove vežbe odgovaraju svim ljudima, bez obzira na njihove kognitivne, senzorne ili motorne sposobnosti. Počinje se sa veštačkim formama smeha i vrlo brzo se postiže krešendo autentičnog smeha iz stomaka. Nema doskočica, golicanja, stimulativnih sredstava niti viceva. Smeh dolazi pravo iz srca kao čista radost. Kao što jedna poznata ličnost tvrdi “vežba je za telo, meditacija je za um a Joga Smeha je za oboje.To je vežba za duh”.

 

Joga smeha je nepolitička, nereligiozna, nesektaška, nerasna, neugrožavajuća, nekompetitivna. Ona ničim nije vezana niti sputana. Pošto nema šala niti komedije, nema ni prosuđivanja. S obzirom da um nije uključen i da nema uticaja ega, nema ni prostora za konflikte niti sukobe moći. Smeh je ovde univerzalan jezik koji prelazi sve barijere: jezičke, starosne, polne, društvene i rasne.

 

Razumevanje fenomena Joge smeha

 

Ovaj fenomen najlakše cemo shvatiti ako pođemo od toga da smo izgubili nešto važno i imamo nesvesnu pobudu da ga povratimo. Smeh je integralna komponenta ljudske sreće jer ne postoji niko ko je srećan a ne smeje se. Odsustvo smeha je vrsta patologije koja je povezana sa neprilagođenim i drugim disfunkcionalnim ponašanjem koje se ispoljava kroz osećanje krivice, depresiju, preteranu zabrinutost i sl.

 

Koje su koristi od smeha?

 

Fizičke: povećava količinu kiseonika u organizmu, jača imuni sistem, stimuliše obe hemisphere mozga istovremeno, snižava krvni pritisak, pomaže u eliminaciji bola, masira unutrašnje organe doprinoseći njihovom boljem funkcionisanju, relaksira napetost mišića i oslobađa nas stresa.

 

Mentalne/emocionalne: olakšava osećanje dobrobiti i kreativnosti, stavlja nas u sadašnji trenutak, oslobađa nas stresa

 

Socijalne: uživamo u društvenoj interakciji kroz smeh

 

Duhovne: kada se smejemo mi smo u sadašnjosti

 

centar u Beogradu

www.smeh.org.rs

pretraga sajta

izdvajamo

besplatno na sajtu

BESPLATNO OPŠIRNIJE

KALENDAR DOGAĐAJA

BEOGRAD, NOVI SAD...

oglašavanje seminara, predavanja, tribina, radionica.

Kako postaviti dogadjaj na kalendar?

POLEMIKA NA TEME SAJTA
VIRTUELNE PROMOCIJE

uputstvo za pristup

za ULAZ klikni na sliku

povremeno je potrebna šifra: sokak