Akaški zapis ( Akashic record )

 

U EZOTERIZMU označava kosmički rezervoar informacija i sećanja, kojima imaju pristup nadareni medijumi. Fenomen "mentalnih medijuma" oduvek je zanimao i zbunjivao publiku, pogotovu kada se u recima medijuma pokaže znanje, mudrost ili vidovitost koji prevazilaze njegove, ili njene, intelektualne moći, a objašnjenja su, uglavnom, ove sadržaje pripisivala komunikaciji sa bogovima, duhovima, skrivenim "gospodarima mudrosti" sa telepatskim moćima ili vanzemaljcima. Ideja o akaškom zapisu predstavlja alternativno objašnjenje, ali je i ono jednako proizvoljno i sa istom manom da jednu opipljivu misteriju objašnjava uvođenjem jednog neopipljivog entiteta /311/

 

Kalendar Maja – Tzolkin

 

Kalendar Maja je kalendar na "svetlo dana" iznio dr. Jose Arguelles dugogodišnji istraživač majanskog znanja, kulture i njene civilizacije. Takođe, on je inicijator projekta širenja kalendara kao metode usklađivanja s prirodom i univerzumom te odbacivenje neprirodnog Gregorijanskog kalendara s kojim se trenutno služimo. Prema dr. Arguellesu Kalendar Maja kalendar nam može pomoći da izađemo iz sveukupne krize u koju je čovečanstvo potonulo te da što bezbolnije uđemo u novi ciklus.

EZOTERISKI ALATI

 


 

 

Kao što sam već naveo svaki narod, svaka civilizacija, pa čak u pojedinim slučajevima i svaka grupa je imala svoj specifični alat za magiske radnje. Alati nisu ništa drugo do pomoćna sredsva za vidjenje onostranog, nesvesnog sadržaja, koje je uvek tu negde ispred nas skriveno našim ličnim predrasudama i planovima egoizma. Oduvek su samim alatima pripisivane glavne zasluge i mistična svojstva. Ali pravi pokretač jednog ezoteriskog čina je onaj koji koristi alat.

 

TAROT

Svakako da ste već upoznati sa numerologijom, tarotom. Ali, znate li da su te veštine nastale iz drevnog učenja zvanog Kabala. Ona teži da objasni kako je Bog stvorio svet, kako su svet i čovek organizovani, kako čovek svojim naporima može doseći Boga, ili spoznati svoju božansku prirodu. Ona je veoma detaljno razrađen sistem, teorijski i praktičano, ključ za prodor u duhovnom razvoju.

Kabala teži da objasni kako je Bog stvorio svet, kako su svet i čovek organizovani, i kako čovek svojim naporima može doseći Boga, ili spoznati svoju božansku prirodu. Ona je veoma detaljno razrađen sistem, teorijski i praktičan, ključ za prodor u okultno i sistem duhovnog razvoja.

Odakle proizlazi drvo života? Tačan odgovor ne postoji. Po jednom mišljenju, drvo života nastaje iz drevnog Egipta. Pitagora je proveo 20 g. u Egiptu, tvorac je matematike, otac i mudrac zapadne filozofije, objašnjava osnovne ideje drveta života. Ono usko je povezano uz Kabalu, ali je drvo samo za sebe iznad svih religija, filozofija i okultnih učenja, to je univerzalni sistem razmišljanja. Po nekim pričama datira sa Antlantide. Naime oni su opertivno poznavali zakonitosti univerzuma i predvideli svoj nestanak. Razmišljanjem kako da njihovo znanje ostane za budućnost došli su do toga da se ono najlakše prenosi kroz simbole i slike. Drevna kineska poslovica glasi – Svaka slika vredi više od 1000 reči. Tarot karte i jesu priča u slikama. Karte od 1 do 22 predstavljaju ustvari prikaz simboličnog putovanja svake individue do konačnog razumevanja i povratka svojoj božanskoj prirodi.

 

pretraga sajta

izdvajamo

besplatno na sajtu

BESPLATNO OPŠIRNIJE

KALENDAR DOGAĐAJA

BEOGRAD, NOVI SAD...

oglašavanje seminara, predavanja, tribina, radionica.

Kako postaviti dogadjaj na kalendar?

POLEMIKA NA TEME SAJTA
VIRTUELNE PROMOCIJE

uputstvo za pristup

za ULAZ klikni na sliku

povremeno je potrebna šifra: sokak